Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 16 april 2013

Moviement - När inleds ”förändringsprogrammet för finansiärer, producenter och manliga regissörer”?

-->
Lisa Siwe
Igår stod det klart vilka som kommer att delta i SFI:s mentorsprogram Moviement, ett såkallat "förändringsprogram för regisserande kvinnor". Kriteriet är att deltagarna skall ha regisserat minst en spelfilm/tv-serie eller motsvarande och nu står inför att regissera mer film. Det är tio deltagarna är: Görel Crona, Karin Fahlén, Kicki KjellinAnna HylanderLisa James LarssonLisa SiweSofia Norlin, Susanna EdwardsStina Bergman och Maria Eng.

Bland de här kvinnorna finner vi Guldbaggevinnare, intressanta debutanter och erfarna dokumentärfilmsregissörer. Ändå anses de inte tillräckligt erfarna och etablerade för den svenska filmbranschen. Jag menar om man tycker att en regissör som Lisa Siwe, Guldbaggebelönad för I taket lyser stjärnorna, behöver gå en mentorskurs är det fara å färde.

SFI beskriver initiativet som ett projekt som skall arbeta med ”individuell utveckling, ömsesidigt lärande, genus och medvetet ledarskap.” Tänk, jag tycker precis att det låter som en kurs skräddarsydd för alla de förändringsobenägna kvinnor och män i filmbranschen som inte arbetar med jämställdhet idag. När kommer det att hållas en sån här maffig kurs för dem? När inleds ”förändringsprogrammet för finansiärer, producenter och manliga regissörer”? När skall Kjell Sundvall och Rafael Edholm gå en utbildning i ”genus” och ”medvetet ledarskap”? Det hade varit en mer meningsfull investering i tid och resurser. För mig är allt detta bara ytterligare ett bevis för att en kvinna, oavsett hur många tv-serier eller filmer hon än gör, aldrig kommer att anses vara tillräckligt etablerad i filmbranschen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar