Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


Lista kvinnliga regissörer

Vad gäller denna listas urvalskriterie. Listan innehåller framförallt långfilms- och dokumentärfilmsregissörer. Tv- och kortfilmsregissörer finns ännu inte representerade. Efter regissörens namn står en landsbeteckning. Om du trycker på ett namn kommer du till imd.com med hela listan över regissörens filmer. Om du saknar något namn kan du maila mig på wandabendjelloul@hotmail.com så lägger jag till det. Vi skapar listan tillsammans. Just nu innehåller den 1138 namn.

Two years ago I conducted something I called a Feministic Film Fast, where I only saw films directed by women. It became a blog, a FB page, lots of debates here in Sweden and some programming of festivals along the way. As some argued that there were no female directors to screen/see I started a list, gathering all the names I could find. The blog might be in Swedish but the list can easily be used by anyone. Right now it consists of about 1138 names of female directors. Please help me make it a two thousand by adding names and spreading the word! Just e-mail me at wandabendjelloul@hotmail.com

----------------------------------------------------------3 kommentarer:

 1. (mitt förra inlägg knasade, så här är ett nytt försök)
  Hej! Jag tycker det är ett bra initiativ, men jag har några funderingar.
  För det första så skriver du att du bara ska se "film gjort av kvinnor". När jag läser överskriften på det här inlägget och skummat runt lite på resten av bloggen, så känns det som att det du egentligen menar är "film regisserad av kvinnor". När det gäller dokumentärfilm kan ibland den ovanstående termen fungera, men sällan när de handlar om spelfilm. För vem har skrivit manus? Producerat? Fotat? Tagit/mixat ljud? Alla dessa är s.k. nyckelroller inom film. Film är ett teamarbete, det är inte en ensam regissör som står för allting (förutom i vissa dokumentärfilmer och möjligen filmer där samma person har regisserat, producerat, skrivit manus och bestämt bildspråk. Det senare är inte så vanligt).
  Sen reagerar jag även på detta inläggs överskrift; "kvinnliga filmare". Vad är en sådan enligt dig? En kvinnlig filmregissör? En kvinnlig filmfotograf? Ovanstående är ju bara regissörer. Jag vet inte om du antingen förringar de andra människornas insats, eller om det bara är ett misstag att formulera dig som du gör. Jag jobbar själv som filmarbetare och studerar nu till filmfotograf, jag vet att branschen är mansdominerad. Jag tycker som sagt att ditt projekt är väldigt intressant, men skulle det inte vara bättre om du använde ordet "regissör" när det är det du hänvisar till? Istället för det luddiga "filmskapare" eller "filmare" (vad är det senare? En dokumentärfilmare, som då både fotar och regisserar? För listan innehåller ju en mängd spelfilmer).

  SvaraRadera
 2. Hej Karin
  Tack för ditt inlägg. Jag tycker visserligen att man kan använda filmare och filmskapare som synonymer till regissör men när det gäller just den här listan skulle jag verkligen kunna förtydliga det genom att skriva kvinnliga regissörer i rubriken. När det sedan gäller mitt fokus på just regissörer så är man alltid tvungen att göra ett urval och jag har valt att lyfta kvinnliga regissörer. Och jag tycker att man mycket väl kan göra det utan att för den skull förringa andras arbete i en filmproduktion. Jag har själv arbetat som både dokumentärfilmsfotograf och klippare och vet mycket väl att en film är ett lagarbete och har även tidigare uppmärksammat andra så kallade A-positioner här på min blogg. Och det kommer jag naturligtvis även göra i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Tack för snabbt svar! Och självklart är det inget fel i att lyfta kvinnliga regissörer, jag tycker det är väldigt positivt. Jag ville bara anmärka på definitionen. Är för övrigt glad att jag hittade till bloggen, jag kommer att fortsätta läsa här!

  SvaraRadera