Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 6 mars 2014

SFI: s automatstöd 2013 gick endast till manliga regissörer och manusförfattare

Svenska Filminstitutets automatstöd för 2013 gick till 5 filmer: Den perfekta stöten, Medicinen, Sista chansen, Sune på bilsemester och Tillbaka till Bromma. De är samtliga regisserade och skrivna av män. Man kan alltså säga att kritiken kring stödet var berättigad vilket gör att jag känt mig tvungen att korrigera texten på SFI s hemsida en aning:

"Det automatiska förhandsstödet infördes av filmavtalets parter med syfte att attrahera ytterligare medel till svensk långfilmsproduktion, DVS FILMER GJORDA AV MÄN. Genom en högre förutsägbarhet än det konsulentprövade förhandsstödet, ska det bli enklare för MÄN att hitta ytterligare finansieringskällor och fullt ut finansiera en produktion MED MÄN I BÄRANDE POSITIONER. Stödet ska tillfalla filmer AV MÄN med en stark publikpotential på den svenska filmmarknaden."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar