Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 26 juni 2014

Hashtag #hirethesewomen

I början av veckan presenterade den amerikanska organisationen Women and Hollywood nedslående siffror kring representationen av kvinnliga regissörer i Hollywood mellan 2009-2013. Av de 466 filmer som producerades av de stora filmbolagen var 22 regisserade av kvinnor. Endast en kvinna har fått chansen att regissera två filmer under de senaste fem åren! ( Anne Fletcher). Detta rör sig alltså om stora, kommersiella filmer med en ansenlig budget och dessa siffror bekräftar tesen att ju större en films budget är desto färre kvinnor. 

Som en reaktion på detta har filmjournalisten Mariam Bale framgångsrikt lanserat twitterhashtagen #hirethesewomen där du kan gå in och tipsa om regissörer och föreslå alternativa rekryteringar till filmprojekt. Men kanske framförallt för att hålla debatten om bristen på jämställdhet i filmbranschen vid liv. Sprid ordet! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar