Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 13 december 2012

Recasting Filmhistory - Snabba Cash


Varje filmblogg med självaktning summerar det svenska filmåret 2012. De ser ut som om hela 7 av 45 filmer som fått stöd från SFI regisserats av kvinnor. En bedrift med tanke på att svenska kvinnor ändå utgör en liten majoritet av befolkningen. Men varför inte kvotera rollbesättningen då säger jag? För ibland måste man ta till drastiska åtgärder för att uppdatera ett otidsenligt kulturarv. Låt oss därför gå tillbaka till de avgörande ögonblicken i filmcastingens historia. Till det där tillfället när filmhistoriens mest ikoniska karaktärer rollbesattes. Och så tänker vi om. Välkomna till lite befriande filmisk retuschering.

Snabba Cash II
I rollen som "JW" ser vi Julia Caesar som en gång var en lovande Handelsstudent med för stor hunger efter "snabba cash". Nu betalar hon priset: fyra år på Norrtäljeanstalten. JW har en plan på hur hon ska vända sitt liv tillrätta när allt förändras då en ny livsfarlig fånge kommer till anstalten, en person från JW:s våldsamma förflutna: Mrado Slovovic, som här spelas av Sickan Carlsson. Därtill gör kokskungen Jorge comeback i Stockholm för en snabb kokainaffär. Jorge spelas av Hjördis Petterson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar