Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


måndag 13 maj 2013

Kvinnor Cannes 2013


I år är endast en av tjugo filmer i tävlingskategorin gjord av en kvinnlig regissör, Valeria Bruni-Tedeschis Un Château en Italie. Optimisten skulle kanske säga att det i alla fall är 100 % bättre än förra året. Andra väljer att odla skägg. Men medan mitt växer ut tänker jag i allafall försöka att inte framstå som bitter över grabbshowen utan presentera de filmare som finns representerade på årets Cannesfestival i kategorin Un Certain Regard. Några regissörer ni redan hört talas om och andra ni snart hört talas om.

The Bling Ring av Sofia Coppola
Lux, Charlotte, Marie, Cleo och nu Nicki. Alla huvudkaraktärer i Coppolas värld, full av livsviktiga tjejgrejer. Det var tre år sedan Coppolas pappa-dotterdrama Somewhere. The Bling Ring är inspirerad av en verklig händelse där en grupp ungdomar bröt sig in i hos kändisar och rånade dem. En av huvudrollerna spelas av Miss Hermione Granger, Emma Watson. Har svensk distributör, premiär 14 juni. För trailer följ länken högst upp.

The Bastards av Claire Denis
Claire Denis film 35 shots of Rum från 2008 är en av mina favoritfilmer. En fransk arbetarklasskildring om en kärleksfull relation mellan en ensamstående pappa och hans dotter. Det finns fortfarande lite information om The bastards, av ett kort synopsis att döma rör det sig om ett invecklat familjedrama. Filmen har redan köpts in av en svensk distributör, dock inget datum satt än. Ingen trailer finns heller att tillgå ännu men du kan läsa mer om Claire Denis här och en av mina filmanalyser om hennes Beau Travail här.

Miele av Valeria Golino
Ni kanske minns den grekisk italienska skådespelerskan som spelade den kvinnliga karaktären i Rain Man från 1988. Jo, men jag lovar, det fanns en kvinnlig karaktär i Rain Man! Hursomhelst så är detta hennes debut i långfilmsgenren. Hon har tidigare gjort kortfilmen Armandino e il madre (2010). För trailer följ länken högst upp.

Bends av Flora Lau
Detta är den kinesiska regissören Flora Laus debut som handlar om hemmafrun Anna och hennes vänskap med Fai, hennes chaufför. Fotograf är australiensaren Christopher Doyle, som bland annat plåtat Wong av Kar Wais filmer såsom In the Mood for Love och Gus Van Sants Paranoid Park. En trailer hittar du här

Sarah Préfère La Course av Chloé Robichaud
Efter fem kortfilmer är detta Robichauds långfilmsdebut. Hon är en 25 årig nyutexaminerad filmstudent från Kanada, Montreal. Filmen handlar om Sarah som drömmer om att nå toppen som löpare. För att ha råd att gå på de bästa idrottsskolorna måste hon få ett stipendium. Det visar sig lättare om man är gift så hon ingår ett konvenansäktenskap. Mer om Chloé Robichaud kan du läsa här. För trailer följ länken högst upp.
  
Grand Central av Rebecca Zlotowski
Detta är Zlotowskis andra film. Hennes debut, Belle Épine från 2010 hade också premiär i Cannes. Detta beskrivs som en kärleksfilm med den franska kärnkraftsindustrin som kuliss. Här en intervju om Belle Épine med Zlotowski och huvudrollsinnehavaren Léa Seydoux (som även spelar i en nya filmen. Léa Seydoux var förövrigt lysande i Syster av Ursula Meier.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar