Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


lördag 22 juni 2013

Retuscheringen av Melissa McCarthy avslöjar Hollywoods innersta tankar

Det var bara någon vecka sedan jag med glatt humör skrev om en artikel jag läst i Hollywood Reporter som visade på ett paradigmskifte i Hollywod som alltmer anpassar sig till sin åldrande publik och numera i allt större utsträckning castar kvinnor över 40 såsom Sandra Bullock, Meryl Streep och Halle Berry i sina filmer. I artikeln refererades det särskilt till filmen The Heat, en av få actionkomedibuddyfilm med två kvinnor i huvudrollerna över 40 - Melissa McCarthy och Sandra Bullock. Men här kommer smolket i bägaren. Om ni tittar på bilden till höger så kan ni se den retucherade 
versionen av filmaffischen där Melissa McCarthy inte bara råkat ut för en akut ansiktsbantning utan även gått från att vara just 40 + till ja, är hon ens myndig? Om vi sedan bara bortser från det faktum att någon tjomme på 20th Century Fox tyckte det var en brilliant ide att låta praktikanten "snygga till" postern i Photoshop så kan jag faktiskt inte tänka mig en tydligare manifestation av Hollywoodsk förljugenhet när det kommer till kvinnlig representation på vita duken. Hur den ALLTID är villkorad. När det gäller ålder, vikt, hudfärg och utseende. Till och med en så vardaglig sak som synfel är sällsynt ( jag har te x tidigare skrivit om bristen på kvinnliga glasögonormar här på bloggen). Överviktiga kvinnor är bara ytterligare en underrepresenterad grupp på film. Medias besatthet av Melissa McCarthys vikt uppmärksammades tidigare också i år då en recensent på New York Observer kallade henne "tractor-sized" och "a gimmick comedian who has devoted her short career to being obese and obnoxious with equal success" i sin recension av Identity Thief. Det är knappt man vet vart man skall börja i den här sörjan men vid sidan av att denna fantastiska komiker reduceras till sin vikt så är det ju intressant att se hur Hollywood lever i djup förnekelse om hur dess publik, dvs medelamerikanen ser ut. Enligt amerikanska CDC (Centers for Deseases Control and Prevention) är 35,9 % av alla vuxna över 20 år i USA överviktiga. Vore det då inte rimligt att också denna tredjedel av befolkningen skulle vara representerad på film?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar