Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


onsdag 15 oktober 2014

Vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig?

Ibland undrar man vad de håller hus någonstans, alla favoritregissörer. Var det inte bra länge sedan Carine Adler gjorde en film till exempel? Här kommer därför en liten uppdatering om vad dina favoriter gör just nu.

Lena Dunham
Att Dunham varit fullt upptagen av att skriva sin självbiografi, recenserad i dagens DN kan väl ingen ha missat men igår släpptes även nyheten om hennes kommande filmprojekt. Hon skall göra en filmatisering av Cushmans ungdomsroman "Catherine, called Birdy" som handlar om en 13 årig flicka i 1290 - talets England.
      
Julie Delpy 
Alla som läst min blogg vet att jag är osunt intresserad av denna fransyska, lika mycket för hennes komiska talang, grova språk som förmåga att ta sig an precis allt inom filmbranschen: drama, komedi, vampyrfilm, regi, manus, skådespeleri osv. Sedan några år tillbaka har hon sin bas i USA men gör nu sin första film på länge i Europa, Lolo. Den sägs vara en satirisk komedi, handla om 40 åriga Violetta, en ensamstående arbetsnarkoman och hennes kärleksaffär med datanörden Jean Rene. Dreamy! 


Celine Sciamma 
Tomboy - regissörens senaste film Girlhood är underbar och går upp på svenska biografer den 28 november. Om du känner att du inte kan vänta tills dess så kommer Stockholms filmfestival att visa filmen innan. 

Anne Fontaine 
Stockholms Filmfestival visar genreöverskridaren Fontaines (Perfect Mothers) Gemma Bovary. Som enligt programmet "I denna uppdaterade version av Flauberts klassiker Madame Bovary porträtterar Anne Fontaine (»Coco – Livet före Chanel«) engelska Gemma Bovary som flyttar till en by i Normandie med sin grånande äkta man. Snart stiger den franska atmosfären den passionerade Gemma åt huvudet och ledsagad av byns kärlekstörstande bagare ger hon efter för passionen."

Jessica Hausner 
Folkets Bio sätter i början av nästa år upp Hausners senaste film Amour Fou. Också den är ett kostymdrama. Den handlar om den unge poeten Henrich som i romantikens Berlin sturm und drangar sig med sin skeptiska kusin Marie. Om kärlek och död.  

Kelly Reichardt 
De amerikanska viddernas regissör, oavsett om det är bil som i Wendy & Lucy eller häst och vagn som i Meeks Cutoff. Hennes nya film Night Moves har biopremiär nu på fredag! 

Ursula Maier 
Regissören bakom Syster, som ni kan läsa mer om på bloggen, har i år gjort en av episodfilmerna i Ponts de Sarajevo om stadens historiska betydelse. Det är en film som förmodligen inte kommer att få biografdistribution i Sverige.  

Andrea Arnold 
Arnold är för tillfället i postproduktionsstadiet av sin senaste film American Honey som ännu inte har fått ett releasedatum men förmodligen kommer att släppas under nästa år. Enligt imdb handlar den om "A teenage girl with nothing to lose joins a traveling magazine sales crew, and gets caught up in a whirlwind of hard partying, law bending and young love as she criss-crosses the Midwest with a band of misfits.

Carine Adler
Och vad Carine Adler gör på filmfronten nu är tyvärr fortfarande höljt i dunkel. Det är nu 20 år sedan hennes Under the skin hade premiär.Enligt wikipedia (men inte imdb) ska hon ha gjort ytterligare en långfilm 2006, Stay. Sedan dess inget nytt. För britterna är hon mest känd som ministerhustru till John Reid. Ja, ni fattar. Vi hoppas på mer snart. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar