Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 16 december 2010

Mary Harron

En rebell och punkare med bakgrund som musikjournalist - Mary Harron är en regissör som står bakom en brokig rad med filmer. Ämnesvalen är ganska punkiga i sig och inte särskilt medhårs. Hon slog igenom med filmen I shot Andy Warhol, baserad på SCUM manifestet och Valerie Solanas mordförsök på Andy Warhol. Filmen blev naturligtvis kramad av feminister som måste tappat andan när Harron som sitt nästa projekt valde att filmatisera Brett Ellis American Psycho. Explicit, perverterad och våldsam. Det var ett tag sedan jag såg den nu och vad jag minns har den inga kvinnliga karaktärer. Men filmens skildring av en avtrubbad iskall mansvärld där män mäter penis med hjälp av sina visitkort och erövringar är inget smickrande porträtt av män och filmen är bitvis ganska dråplig. 
Nu har Harron gjort en tv-film: The Notorios Bettie Page om pinupan och glamourmodellen.
Tyvärr är detta en enkel biografi utan några som helst ambitioner att förstå Bettie Pages drivkraft och karaktär. Denna fascinerande karaktär framstår mest som en tjej som utsatts för en rad övergrepp men trots allt är naiv, glad och snäll. Mja...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar