Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 19 juli 2012

Kvinnliga regissörer i BåstadMoufida Tlatli
Snart är det dags för Lilla Filmfestivalen i Båstad, 7-12 aug. Jag vill verkligen rekommendera den som har vägarna förbi nordvästra Skånes pärla ett besök på festivalen då de i år visar flera långfilmer av kvinnliga regissörer. 

I mars skrev jag till exempel om hur svårt det är för allmänheten att få tag på filmer av svenska filmpionjärer som Anna Hofman-Uddgren och Pauline Brunius. Det är därför glädjande att festivalen, närmare bestämt den 10 augusti kl. 15.00, visar den enda film av Anna Hofman-Uddgrens som finns bevarad, filmatiseringen av August Strindbergs Fadren från 1912. 

En annan pionjär, den tunisiska filmaren Moufida Tlatli, gästar festivalen.1994 blev hon, genom sin regidebut Palatsets tystnad (som visas på festivalen), den första arabiska kvinnan att regissera en långfilm. Hon har regisserat tre långfilmer, är en av Tunisiens mest framstående filmklippare och har bland annat klippt populära Halfaouine - Bakom slöjan

Dessutom har ni möjlighet att se För dig naken av Sara Broos, Med fötterna på jorden av Agneta Ulfsäter - Troell, Månaden med männen av Moufida Tlatli, 2 dagar i N.Y av Julie Delpy, Smygpremiären av Palme av Maud Nycander och Kristina Lindström och Om Kärlek av Ingela Romare 

Hela programmet hittar ni här: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar