Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


söndag 10 november 2013

Idag sprängde vi 1000 namnsgränsen!

Alla ville vara med och fira
när listan sprängde 1000 namnsgränsen
Obs! Bilden är ett montage
Det känns numera som en evighet sedan jag inledde detta filmfasteprojekt och mitt evangelium för en mer allsidig filmkost.
Vid sidan av att skriva om filmer av kvinnliga regissörer och att driva debatt kring bristen på mångfald i film- och i filmbransch så var en av de ursprungliga idéerna med bloggen att skapa ett virtuellt arkiv över kvinnliga regissörer eftersom det var något jag saknade. Listan var också tänkt som ett effektivt sätt att bemöta alla de trötta argument jag initialt mötte om att skälet till att det var så få filmer av kvinnliga regissörer på repertoaren, tv, nätet osv. var för att "Det inte finns några kvinnliga regissörer" och att det i sin tur berodde på att "kvinnor inte vill göra film".
Sedan dess har jag tillsammans med mina läsare, privatpersoner som te x Bo Korpberg och Victoria Machmudov, filmare, distributörer, Cinematekets personal och mina fd biografkollegor ute i Europa, lyckats skapa en lista med namnen på över 1000 kvinnliga regissörer i alla tänkbara genrer. Successivt länkar vi dessa namn till imdb.com så att det går att söka vidare information om respektive regissörs filmer. Men detta betyder iallafall att vi nu passerat den magiska gräns jag satte upp för detta projekt för två r sedan. Idag stannar jag upp och gläds åt vad man kan åstadkomma tillsammans för att redan imorgon fortsätta att fylla på listan som vanligt. Här hittar ni listan:
http://filmfasta.blogspot.se/p/lista-kvinnliga-regissorer.html
1 kommentar:

  1. Fantastiskt! Bra initiativ Wanda och bra jobbat alla som bidragit! Snygg bild också

    SvaraRadera