Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 5 november 2013

Filmtips på Stockholms FilmfestivalIdag inleds Stockholms Filmfestival och trots att de kvinnliga regissörerna knappast dominerar utbudet så finns det här några riktiga pärlor som ni som befinner er i Stockholm absolut inte får missa.

Svinen av Claire Denis 
Denis senaste film går visserligen snart upp på svenska biografer ( 22 nov) men imorgon har du en chans att se den först och efter visningen lyssna till ett Q&A med regissören. Dessutom håller hon en Masterclass imorgon kl. 10.00 på Bonniers Konsthall. 

In a World... Av Lake Bell
Bell har regisserat, skrivit manus och agerar i detta charmiga feministiska drama om basröstens hegemoni och hur en mörk mansröst fortfarande inger större förtroende i vårt samhälle och i mötet med arbetslivet, vården etc. Men här är det hela upplagt som en klassisk sportfiske där kvinnor och män likt boxare förbereder sina röster för att gå upp i ringen och tävla om att få bli trailerspeaker för den senaste sci firullen i Hollywood.

 Austenland av Jerusha Hess 
Som jag tjatat om den här filmen men vad du än gör så missa inte denna arvtagare till den perfekta romcomen Bridget Jones dagbok. Lika rolig,charmerande, romantisk och befriande larvig men nu med en tidstypisk Mr. Darcy. Keri Russel (felicity) som Jane är alltid utmärkt. 

Abuse of Weakness av Cathrine Breillat 
Breillat blev själv sol och vårad för några år sedan. Här låter en av våra intressantaste regissörer rekonstruera händelsen med Isabelle Huppert som sitt alterego och den famöse franske rapparen Kool Shen sin debutroll som bedragaren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar