Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


söndag 26 februari 2012

Lone Scherfig - An Education

Dansk regissör, född 1959, som fick sitt stora genombrott med "Italienska för nybörjare" år 2000. Filmen är fortfarande en av Danmark mest sedda någonsin. Nu väletablerad med flera engelskspråkiga romantiska dramer på resumén.
An Education är berättelsen om 16-åriga Jenny som drömmer om Oxford när hon möter den dubbelt så gamle David med sportbil och vidlyftigt liv. Filmen har bitvis en fantastiskt kvick dialog (David är dubbelt så gammal som Jenny), bra kvinnoporträtt ( David är dubbelt så gammal som Jenny), intressant systemkritik om kvinnors begränsade karriärsmöjligheter (David är dubbelt så gammal som Jenny), snyggt filmad ( David är dubbelt så gammal som Jenny), Carey Mulligan som spelar Jenny är väldigt bra, (David är dubbelt så gammal som Jenny) och bra regi (David är dubbelt så gammal som Jenny). Men det är något som gör att historien känns muggig. Om jag bara kom på vad det var. Jag ber att få återkomma.

Källa: Hyrfilm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar