Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 31 maj 2012

#prataomdet - Thomas Vinterberg

Ni vet den där regeln om att alla barn förr eller senare gör revolt mot sina föräldrar. Den profetian slog in i veckan när Thomas Vinterberg gästade Cannes. Med anledning av debatten om den obefintliga kvinnorepresentationen på festivalen, ondgjorde han sig över svenskarnas besatthet av jämställdhet. "- Vi är faktiskt i Frankrike nu!"

Jag sänder idag en tanke till Vinterbergs stackars danska hippieföräldrar. För det verkar som om alla de där åren av kollektivboende i Christiania med solidaritet och systerskap som ledord var helt bortkastade. För fria tyglar helt enkelt. Det hade såhär i efterhand kanske varit bättre att uppfostra gossen i en striktare anda. Kadettskola, Vitmaktkollo eller i en avskild klostermiljö. Ni vet trumpetväckning, marathonbäddning, kamratuppfostran och vaktornsövervakning. Det hade gett välbehövlig tid för reflektion och kunskapsinhämtning. Därtill hade revolten blivit gynnsammare för världsfreden och det globala jämställdhetsarbetet. Och då hade ni också sluppit sitta med den där enorma dumstruten idag.

Uttalandet fick hur som helt hela den svenska, mer testosteronstinna, delen av bloggosfären att förvandlas till en hejarklack som mangrant reste sig för att göra vågen och bröla: Där satt den!!!
Men då vill jag bara säga: Vem har någonsin vänt sig till Danmark för någon slags feministisk rådgivning? Ett land där morgonbaconet fortfarande serveras med Ekstrabladets sportiga "sidan9flicka"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar