Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 14 januari 2014

Kvinnliga karaktärer dominerar filmer gjorda av kvinnor

Waitress av Adrienne Shelly
I början av förra året skrev jag om en studie som University of Columbia gjorde 2011 som visade  att historieberättarens kön verkligen gör skillnad när det gäller kvinnors representation på vita duken. Studien har utgått från de 100 mest sedda filmerna mellan 2007 - 2009 i USA. Det visar sig att i de filmer som regisserats av män är 29% av karaktärerna kvinnor medan 48% av karaktärerna är kvinnor i de filmer som regisserats av kvinnor. 

Vetenskapliga studier utförda av det oberoende testinstitutet Feministisk Filmfasta i Schweiz bekräftar nu dessa siffror. Studien visar att 28 av 40 slumpvist utvalda filmer regisserade av kvinnor hade en kvinnlig huvudkaraktär. Det handlar om filmer som Den gröna cykeln av Haifa Al Mansour och Tyskland bleka moder av Helma Sanders Brahms. Flera av filmernas manus har skrivits av regissörerna själva. Sedan finns det dessutom några filmer som har en manlig huvudkaraktär men med en eller  flera kvinnliga framträdande kvinnliga karaktärer såsom Syster av Ursula Meier och The Bling Ring av Sofia Coppola som jag valt att inte räkna. Om jag räknar med dem skulle förhållandet bli 33 av 40 filmer. Som ni ser kan man inte nog understryka vikten av kvinnlig representation när det gäller regi och manus för att kunna åstadkomma ett mer jämlikt filmutbud. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar