Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


torsdag 9 januari 2014

Svensk film - små steg i rätt riktning

Stockholm Stories av
Karin Fahlén 
I Sverige ser det just nu betydligt bättre ut än i USA. Framförallt så var det tre filmer; Återträffen av Anna Odell, Bellville Baby av Mia Engberg och Lisa Langseths Hotell som hamnade högst på filmkritikernas listor över årets bästa filmer regisserade av kvinnor. De har även alla skrivit manus till sina egna filmer. Av de totalt 48 filmer som hade premiär på svenska biografer 2013 och som fick stöd från SFI var 17 regisserade av kvinnor. Därtill tillkommer naturligtvis ett antal filmer som producerats av eller vars manus skrivits kvinnor. Det betyder att 2013 års siffror därmed är betydligt bättre än 2012 då endast 7 av 42 filmer var regisserade av kvinnor.

Elisabeth Gustafssons Krakel Spektakel


I år har vi redan nu ett antal romantiska komedier att se fram emot. Den 17 januari har den romantiska komedin Kärlek Delux av Kicki Kjellin premiär. Den 7 februari tar Maria Blom oss tillbaka till Dalarna i Hallå hallå, ett romantiskt drama. Den 7 mars har Karin Fahléns Stockholms Stories premär som också det ser ut att vara en kärleksfilm men med som det verkar politiska undertexter.Sedan är det dags för Elisabet Gustafssons Krakel Spektakel film i september. Fyra av tolv filmer är än så länge regisserade av kvinnor.

Sedan ligger det en film och skvalpar och som aldrig gick upp förra året och det är American Burger av Bonita Drake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar