Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


fredag 10 augusti 2012

Som man frågar får man svar

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles 
Denna vecka har det talats en del om de listor som den brittiska filmtidningen Sight&Sound presenterar vart tionde år, där de utser världens bästa filmer genom tiderna. I år har de dels låtit 846 kritiker, programsättare, akademiker och distributörer ta fram en lista och dels låtit 358 regissörer ta fram en lista. Här nedan ser ni topp-tio (av 50 filmer) från den första gruppens lista:

1. Studie i brott (Hitchcock)
2. Citizen Kane (Welles)
3. Föräldrarna (Ozu)
4. Spelets regler (Renoir)
5. Soluppgång (Murnau)
6. År 2001 – ett rymdäventyr (Kubrick)
7. Förföljaren (Ford)
8. Mannen med filmkameran (Vertov)
9. En kvinnas martyrium (Dreyer)
10.  (Fellini)

Första och enda kvinna på listan är Chantal Akerman, som hamnade på delad 35:e plats med sin Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles från 1975. 

Ingen kvinna återfinns heller bland de totalt 10 filmer som regissörerna valt ut. Men svaret på varför det blev så återfinns kanske i presentationen på sidan: 

"358 directors including Woody Allen, Nuri Bilge Ceylan, Quentin Tarantino, the Dardenne brothers, Terence Davies, Guillermo del Toro, Martin Scorsese, Olivier Assayas, Michael Mann, Guy Maddin, Francis Ford Coppola, Mike Leigh, Aki Kaurismäki…"

Hela iden med en kanon, ytterst präglad av jurygruppens sammansättning, är löjlig, ängslig och förutsägbar. Och det hela har egentligen bara som enda syfte att erbjuda läsarna ytterligare ett tillfälle till ingående cineastisk penismätning. Därför vill jag ta tillfället i akt och presentera min egen oundgängliga tio i topplista. En noga avvägd lista med samma angelägenshetsgrad som Sight&Sounds: Filmhistoriens mest betydelsefulla regissörer som börjar på bokstaven D (Det är naturligtvis tillåtet att publicera denna lista i andra sammanhang med tydlig hänsyfting till mig)

1. Denis Claire 
2. Davies Terence 
3. Dumont Bruno 
4. Deren Maya 
5. Dardennes Luc och Jean-Pierre
6. Duras Marguerite 
7. De Sica Vittorio 
8. Dreyer Carl Theodore 
9. De Palma Brian 
10. Dulac Germaine 

Hela Sight&Sounds lista:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar