Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 21 augusti 2012

Zero Dark Thirty och The Reluctant Fundamentalist

Två filmer om internationell terrorism, av kvinnliga regissörer, är aktuella inom kort. Katheryn Bigelows Zero Dark Thirty (premiär i USA i december) och Mira Nairs The Reluctant Fundamentalist, som öppnar Venedigs Filmfestival den 29 augusti.


Mira Nair 
Zero Dark Thirty handlar om jakten på Osama bin Laden. Den är politiskt sprängstoff i USA där konspiratoriska republikanska debattörer talar om den som ett beställningsverk av Obama administrationen.

The Reluctant Fundamentalist är en politisk thriller om en amerikansk man med pakistanskt påbrå som hamnar mitt i ett gisslan drama. Den bygger på en bästsäljande roman med samma namn.

Fredrik Strage skrev, med anledning av Zero Dark Thirty, i förra veckan en krönika i DN om att tiden för nidporträtt av araber på film är över. Han menade att de värsta exemplen ligger tio år tillbaka i tiden, innan den 11 september 2001. Det är ju fullkomligt felaktigt.

Hatet och misstron mot muslimer och araber manifesterar sig överallt, hela tiden. I film, på internet och i media. Det krävs inte ens en särskild känslighet eller tränat öga för att lägga märke till det. Det räcker till exempel med att se Sacha Baron Cohens senaste film Diktatorn för att översköljas av idiotiskt fördomsfullt träck. Och den filmen kom i år.

Nidbilder av araber på film har en lång historia, lever och har hälsan. Så inför premiären av dessa filmer håller jag andan och drömmer mig tillbaka till Doktor Zjivago och en av få araber som lyckats få rollen som förste älskare utan att behöva byta namn - Omar Sharif.

Och för den som vill råda bot på sin eventuella historielöshet kring detta angelägna ämne kan jag rekommenderar Jack G Shaheens bok Reel Bad Arabs. Mycket intressant läsning.

Fredrik Strages krönika

Zero Dark Thirtytrailer

Artikel om Reluctant Fundamentalist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar