Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


måndag 21 januari 2013

Glada siffror från Hollywood! Jo, men jag lovar!

I fredags publicerade New York Times en artikel där det framkom att antalet kvinnliga regissörer i Hollywood ökar en aning. 2012 var 9% av de 250 mest sedda filmerna i USA gjorda av en kvinnlig regissör. Det är en ökning med 4% från året innan. Babysteps mina vänner men i rätt riktning.

En annan intressant sak i artikeln är den studie som University of Columbia gjorde 2011 som påvisar  att historieberättarens kön verkligen gör skillnad när det gäller kvinnors representation på vita duken. Studien har utgått från de 100 mest sedda filmerna mellan 2007 - 2009 i USA. Det visar sig att i de filmer som regisserats av män är 29% av karaktärerna kvinnor medan 48% av karaktärerna är kvinnor i de filmer som regisserats av kvinnor.

Ännu mer glädje bjuder filmfestivalen Sundance på. I år är de 8 av 16 filmer som tävlar i spelfilmskategorin är regisserade av kvinnor!

Hela artikeln hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar