Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


lördag 5 januari 2013

Filmhistoriska panelhönor - Lady in the radiator

Åh, alla dessa outforskade kvinnokaraktärer som tvingas sitta vid sidan av filmernas handling och liksom vakta handväskorna medan huvudkaraktären kurtiserar och jazzar loss på dansbanan!Hon  som får nöja sig med att agera bi-sittare i dramat om någon annan, mer karismatisk, karaktärs liv. Till er är denna lilla serie tillägnad. Till karaktärer som skulle behöva vår kärlek och respekt. Och en och annan replik förståss. Alltså inga superhjältar eller ouppnåliga monoliter med armborst utan neurotiska, obegripliga, fullständigt ouppbyggliga men alldeles underbara och gränslösa kvinnliga bi-roller. Här kommer en stilla bön om att de skall få kliva ur kulisserna och spela huvudrollen i långfilmen om sitt eget liv. 

Lady in the radiator - Eraserhead av David Lynch 
Kära hjärtanes vilken underbart besynnerlig liten kvinna det bor i elementet. Gåtfull och bullkindad tassar hon ut på det schackrutiga scengolvet i sin egen miniatyrvaritè. En showstopper som inte ens låter sig hejdas av ett hagel av spermier. När The Lady in the radiator med sitt oändliga vemod sjunger  "In Heaven Everything`s All Right" inger hon hopp och förtröstan. Allt kommer att bli bra tillslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar