Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


måndag 14 januari 2013

Vårens svenska biorepertoar 2013


Ur Världens säkraste kärnkraftverk av Maj Wechselmann
Igår presenterades vårens svenska biofilmer på Filmhuset i Stockholm. Kort kan man säga att det kommer att bli svårt att toppa den svenska biohösten 2012 som innehöll både publika dokumentärfilmsframgångar för filmer som Palme och enastående drama som Äta, Sova, Dö, båda av kvinnliga regissörer. Intressant att notera är att 7 av de 19 filmer som har premiär under våren är gjorda av kvinnliga regissörer. Alltså något bättre än förra årets siffror från samma tid. Då var 4 av 14 filmer gjorda av kvinnliga regissörer. Dessutom var 3 av de 4 filmerna dokumentärer, en genre där fler kvinnor finns representerade än i spelfilm, eftersom dokumentärfilmer har lägre budget vilket öppnar upp för fler kvinnor. 
Mest intressant blir det att se vad Agneta Fagerström-Olsson och Charlotte Brändström kan göra med dussindeckarna  Wallander - Den orolige mannen respektive respektive Johan Falk - Kodnamn Lisa. Sedan slår vi ett slag för en av Sveriges mest produktiva dokumentärfilmare, fantastiska Maj Wechselmanns och hoppas att hennes film Världens säkraste kärnkraftverk

Vårens filmer: 
Wallander - Den orolige mannen. Ystads mesta poliskommissarie i ubåtsdrama. Av: Agneta Fagerström-Olsson. Premiär: 11 januari.
Världens säkraste kärnkraftverk. Dokumentär om svensk och japansk kärnkraftsäkerhet. Av: Maj Wechselmann. Premiär: 11 januari.
Ego. Den ytlige Sebastian förlorar synen och tvingas omvärdera allt. Av: Lisa James Larsson. Premiär: 25 januari.
Små citroner gula. Om den mesiga men matlagningsälskande Agnes som får spaken och blir dumpad. Av: Teresa Fabik. Premiär: 20 februari.
Julie. Strindbergs klassiker i Helena Bergströms tappning. Av: Helena Bergström. Premiär: 1 mars.
Johan Falk - Kodnamn Lisa. Den 15:e filmen om Johan Falk släpps på bio. Av: Charlotte Brändström. Premiär: 15 mars.
Frihet bakom galler.  Dokumentär som tar oss till världens farligaste ställe för kvinnor: ett afghanskt kvinnofängelse. Av: Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani. Premiär: 19 april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar