Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


onsdag 30 januari 2013

Fru Bendjelloul, fru Cameron och andra små familjeangelägenheter

Antar att hon bara vaktar makens statyett...
I Piteåtidningen kunde man häromdagen läsa ett porträtt av Katheryn Bigelow. I anslutning fanns det en faktaruta där det stod matnyttiga saker som: 61 år, har varit gift med James Cameron, mamma från Norge. Men förlåt, stopp ett tag. Det här med att hon vunnit en Oscar som bästa regissör? Nä, men det är ju lätt att glömma förstås. Men vart tog statyetten egentligen vägen?

Det ser ut som om den hamnade i min faktaruta!
För i helgen fick jag möjlighet att berätta om mitt feministiska filmprojekt i riksmedia. Och jag vill verkligen tacka för den möjligheten. Men fru Bendjelloul skulle ändå vilja göra ett litet, litet påpekande. För jag verkar ha råkat ut för det omvända, att utan anledning alls associeras med en Oscar. Min svågers. För i min faktaruta står det att jag är gift och min mans namn, plus vad hans bror heter. Kanske en liten detalj i sammanhanget. Men det känns verkligen sådär att, som den filmfeminist jag är, definieras utifrån männen i min familj. Det blir ju dessutom aningen komiskt med tanke på vad det är jag talar om. Den manliga normen. Synd på en i övrigt bra artikeln:

Filmdiet  blev inte så matnyttig

måndag 28 januari 2013

GP om slutsatserna av gårdagens seminarium

Och såhär skrev GP om seminariet på nätet:
Bara kvinnor på filmmenyn

 Och i tidningen:



#Giff13 Nu ere slut!

#Giff13 Nu ska jag hem och smörja munlädret. Men tänk vad mycket feminism Giff-besökarna fick för pengarna! Det gör vi om!

#giff13 Studio Draken

Nu Studio Draken med Mona Masri

#giff13 Svenska filmskapare

Och så hittade jag underbara regissören Andrea Östlund i seminariepubliken!

#Giff13

#Giff13 Finfina fempubliken #filmfasta

#Giff13 Feministisk Filmfasta - 12.00 på Pustervik.

Snart dags att vara så där drygt bajsnödig igen och prata om bristen på jämställdhet i filmbranschen - 12.00 på Pustervik.

söndag 27 januari 2013

#Giff13 Svenska filmskapare

Titta vad jag hittade på gatan. En av Sveriges mest begåvade manusförfattare - Karin Arrhenius!

Och så en liten GIFF guide - Femstyle

Såhär på tåget ner till Göteborg och filmfestivalen vill jag tipsa om några av de filmer som jag tycker att ni ska försöka se.

De dansande andarnas skog av Linda Västrik
Svensk dokumentär om pygmestammarna vid Kongofloden.

Nowhere Home av Margreth Olin
Dokumentär av en av Nordens intressantaste regissör.

Wadjda/ den gröna cykeln av Haifaa Al Mansour
Fin debut av Al Mansour och Saudiarabiens första film gjord av en kvinna.

Hannah Arendt av Margarethe von Trotta
Nu när von Trotta ligger nedbäddad i influensan kan du trösta dig med att se hennes senaste spelfilm. Går upp på svenska biografer i vår.

My stolen revolution av Nahid Persson Sarvestani
Alltid personlig, alltid nära. Detta är inget undantag. Vad hände med Nahids revolutionskamrater? Går upp på svenska biografer i vår.

Zero Dark Thirty av Kathryn Bigelow
Om jakten och tillfångatagandet av Bin Laden har redan skapat debatt i USA och Bigelow har varit tvunget att bedyra sin patriotism. Går upp på svenska biografer i vår.

Den ofrivillige fundamentalisten av Mira Nair
Nair (Salaam Bombay) gör upp med bilden av den andre efter händelserna den 11 september.

Gang of the Jotas av Marjane Satrapi
Roadmovie med 2 badmintonspelare och 1 mystisk kvinna. Otecknat.

Efternal Homecoming av Kira Muratova
Ryskt, svartvitt och absurt. Precis den hög fiberkost din festivalmage behöver.

Almost Perfect av Hella Joof
Dansk komedi om barnlängtande karriärkvinna som uppsöker spermadonator. Hella Joof har bl a gjort Linas Kvällsbok.

What is Love av Ruth Mader
När Kay Pollack talar om att välja glädjen, måste det vara riktat till österrikare. men jag älskar deras brist på behagsjuka. Här en upplyftande dokumentär om äktenskap i förfall och familjeterapi.

Call me Kuchu av Malika Zouhali -Worall, Katherine Fairfax Wright
Ända sedan de första rapporterna om situationen för homosexuella i Uganda kom har jag följt utvecklingen i landet. Här ett porträtt av David Kato, en av de modiga hbtq- aktivisterna i landet.

Womens Day av Maria Sadowska
Polskt klassdrama om hierarkier i en livsmedelsbutik.




Nu #giff13



fredag 25 januari 2013

måndag 21 januari 2013

ÄTA, SOVA, DÖ!


Glada siffror från Hollywood! Jo, men jag lovar!

I fredags publicerade New York Times en artikel där det framkom att antalet kvinnliga regissörer i Hollywood ökar en aning. 2012 var 9% av de 250 mest sedda filmerna i USA gjorda av en kvinnlig regissör. Det är en ökning med 4% från året innan. Babysteps mina vänner men i rätt riktning.

En annan intressant sak i artikeln är den studie som University of Columbia gjorde 2011 som påvisar  att historieberättarens kön verkligen gör skillnad när det gäller kvinnors representation på vita duken. Studien har utgått från de 100 mest sedda filmerna mellan 2007 - 2009 i USA. Det visar sig att i de filmer som regisserats av män är 29% av karaktärerna kvinnor medan 48% av karaktärerna är kvinnor i de filmer som regisserats av kvinnor.

Ännu mer glädje bjuder filmfestivalen Sundance på. I år är de 8 av 16 filmer som tävlar i spelfilmskategorin är regisserade av kvinnor!

Hela artikeln hittar du här

onsdag 16 januari 2013

Vikten av att vara Robert Redford...




















...ja, men i helgen iallafall. För om jag var Robert Redford just den här helgen skulle jag inte bara vara helt ekonomiskt oberoende, ha en grym käklinje och en omsusad filmfestival. Då skulle jag kanske också haft en rimlig chans att komma iväg och se Austenland som har premiär nu på Sundance.

För det är varken för att snörlivet sitter för hårt eller för att bahytten skymmer sikten som jag får andnöd av att kvinnan bakom manuset till bla Napoleon Dynamite, Jerusha Hess, nu regidebuterar. Och inte nog med det, Keri Russell, från min favoritkomedi Waitress, spelar huvudrollen i denna Austenfrossa.

Keri spelar här Jane (så klart), en kvinna i 30-årsålder med en Mr. Darcy pappfigur till livspartner och en enorm vurm för allt som andas Jane Austen. Så en dag reser hon på en Austen lajvar - weekend! Åh, räck mig luktsaltet, jag tror jag dånar.


Om Jerusha Hess kan man säga att hon, tillsammans med sin man Jared Hess, skrivit manus till Napoleon Dynamite (2004), Nacho Libre (2006) och Gentleman Bronco (2009).

Om du är Robert Redford och har glömt bort när filmen visas eller måste köpa en biljett för att visa att du fortfarande är en ödmjuk och helt vanlig kille, så är länken till filmen på festivalen här: http://filmguide.sundance.org/film/13044/austenland

måndag 14 januari 2013

Vårens svenska biorepertoar 2013


Ur Världens säkraste kärnkraftverk av Maj Wechselmann
Igår presenterades vårens svenska biofilmer på Filmhuset i Stockholm. Kort kan man säga att det kommer att bli svårt att toppa den svenska biohösten 2012 som innehöll både publika dokumentärfilmsframgångar för filmer som Palme och enastående drama som Äta, Sova, Dö, båda av kvinnliga regissörer. Intressant att notera är att 7 av de 19 filmer som har premiär under våren är gjorda av kvinnliga regissörer. Alltså något bättre än förra årets siffror från samma tid. Då var 4 av 14 filmer gjorda av kvinnliga regissörer. Dessutom var 3 av de 4 filmerna dokumentärer, en genre där fler kvinnor finns representerade än i spelfilm, eftersom dokumentärfilmer har lägre budget vilket öppnar upp för fler kvinnor. 
Mest intressant blir det att se vad Agneta Fagerström-Olsson och Charlotte Brändström kan göra med dussindeckarna  Wallander - Den orolige mannen respektive respektive Johan Falk - Kodnamn Lisa. Sedan slår vi ett slag för en av Sveriges mest produktiva dokumentärfilmare, fantastiska Maj Wechselmanns och hoppas att hennes film Världens säkraste kärnkraftverk

Vårens filmer: 
Wallander - Den orolige mannen. Ystads mesta poliskommissarie i ubåtsdrama. Av: Agneta Fagerström-Olsson. Premiär: 11 januari.
Världens säkraste kärnkraftverk. Dokumentär om svensk och japansk kärnkraftsäkerhet. Av: Maj Wechselmann. Premiär: 11 januari.
Ego. Den ytlige Sebastian förlorar synen och tvingas omvärdera allt. Av: Lisa James Larsson. Premiär: 25 januari.
Små citroner gula. Om den mesiga men matlagningsälskande Agnes som får spaken och blir dumpad. Av: Teresa Fabik. Premiär: 20 februari.
Julie. Strindbergs klassiker i Helena Bergströms tappning. Av: Helena Bergström. Premiär: 1 mars.
Johan Falk - Kodnamn Lisa. Den 15:e filmen om Johan Falk släpps på bio. Av: Charlotte Brändström. Premiär: 15 mars.
Frihet bakom galler.  Dokumentär som tar oss till världens farligaste ställe för kvinnor: ett afghanskt kvinnofängelse. Av: Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani. Premiär: 19 april.

Mer tanthumor

Jodie Fosters tal på Golden Globe



Gubbhumor

Benny Hill intro. Till er som väljer att titta på det här klippet vill jag bara säga att detta ansågs vara familjeunderhållning för oss 70-talister.





Tanthumor

Golden Globes med värdparet Tina Fey and Amy Poehler

fredag 11 januari 2013

Nu snackas det en del om Bechdeltestet igen


Om någon, för några år sedan, frågat folk i Sverige vad Bechdeltestet var hade förmodligen inte många kunnat svara. Förutom några serie-entusiaster förstås. De flesta hade kanske gissat på att det är något man använder för att uppmäta jordskalv eller ett sätt att upptäcka veneriska sjukdomar. Det är roligt att något sprunget ur en underground seriekultur kan låta så kliniskt och korrekt. Det är bra. För det ger testet den pondus. Inger respekt. Denna vecka har Göteborgs Filmfestival och två stora bloggare: Underbara Clara och Lady Dahmer skrivit om Bechdeltestet. Jag tycker det är  oerhört roligt att testet på det sättet får ännu större spridning i Sverige, så att fler lär känna detta användbara redskap i genus- och mediekritikens verktygslåda. Och eftersom uppmärksamheten lett till fler träffar på min sida sammanfattar jag här nedan två inlägg från förra året om Bechdeltestet. För kom ihåg! Repetition är all kunskaps moder.

Termen Bechdeltestet lanserades i och med att Alison Bechdels seriestrip The Rule publicerades i Dykes to Watch Out For 1985. Det fantastiska är att Bechdeltestet nu, nästan 30 år senare, populariserats och fått något av ett globalt genombrott. 

Bechdeltestet är ett enkelt men genialt sätt att bedöma om en film uppfyller någon slags miniminivå av verklighetsskildring och på så vis har relevans för dig som kvinnlig åskådare. En film ska enlig Becheltestet uppfylla dessa tre kriterier:
1. It has to have at least two women in it 
2. Who talk to each other 
3. About something besides a man

Maya Deren i helgen?

För dig som bor i Stockholm vill jag tipsa om att Cinemateket visar 5 kortfilmer av Maya Deren, från perioden 1943-48, nu på söndag kl. 17.00. Maya Deren är en av experimentfilmens absoluta föregångare och en filmare som jag helt säkert kommer att återkomma till vid senare tillfälle. Tills dess kan jag rekommendera den här texten: http://sensesofcinema.com/2002/great-directors/deren-2/

torsdag 10 januari 2013

Äntligen!

Filmhistoriska panelhönor - Fanny

Åh, alla dessa outforskade kvinnokaraktärer som tvingas sitta vid sidan av filmernas handling och liksom vakta handväskorna medan huvudkaraktären kurtiserar och jazzar loss på dansbanan! Hon som får nöja sig med att agera bi-sittare i dramat om någon annan, mer karismatisk, karaktärs liv. Till er är denna lilla serie tillägnad. Till karaktärer som skulle behöva vår kärlek och respekt. Och en och annan replik förstås. Alltså inga superhjältar eller ouppnåliga monoliter med armborst utan neurotiska, obegripliga, fullständigt ouppbyggliga men alldeles underbara och gränslösa kvinnliga bi-roller. Här kommer en stilla bön om att de skall få kliva ur kulisserna och spela huvudrollen i långfilmen om sitt eget liv. Idag har Fanny ordet: 
















Fanny  - Fanny och Alexander av Ingmar Bergman 
Alexander, Alexander, Alexander. Ett jävla tjat om den där Alexander om du frågar mig. Men Fanny då? Varför talar ingen om Fanny? Om jag inte missminner mig så står mitt namn före Alexanders! Jag menar filmen heter väl för fan inte Alexander och Fanny? Men det kanske ligger någon slags typografisk orsak bakom det hela. Att det skulle blivit asymmetriskt på filmaffischen ifall filmen bara hetat Alexander rakt upp och ner. Kanske. Men det hade ju iallafall varit mer renhårigt. Hade det inte? Du kan ju bara föreställa dig min förvåning när filmen var klar. Och jag såg den. Hur allt klippts bort sånär som på några enstaka repliker. Och jag bara - jävla skitgubbe! Men nu är det iallafall dags för mina 15 minuter. Så pass upp! Och för Guds skull, blinka inte, för då missar du en av mina sällsynta munrörelser i bild där onkel Gustaf säger " Lilla Fanny, nu har vi det allt trevligt, har vi inte det?" 
-  I helvete heller! 

/Fanny

P.S Alexander är en tönt. Och sängvätare. D.S 

onsdag 9 januari 2013

Feministisk Filmfastas Festivalturné - GIFF


Idag släpps Göteborg Filmfestivals program. Det hittar du här. Jag kommer att medverka på festivalen vid två tillfällen den 28 jan. Dels på seminariet Feministisk Filmfasta kl. 12.00 då jag, tillsammans med Anna Serner (VD SFI), Simone Lindsten (ordf. Allt är möjligt), Karolina Westling ( filmvetare Göteborgs universitet) och Marit Kapla (konstnärlig ledare GIFF) diskuterar frågan om representation utifrån just bloggen och fastan. Moderator är Johanna Palmström (chefredaktör Bang). Dels på Draken kl. 17.30 då Mona Masri intervjuar mig om bloggen. Alltså inga ursäkter! Komsi, komsi. ( ja, det är klart om man inte är i GBG den 28 jan så kanske...)

tisdag 8 januari 2013

GIFF - Margarethe von Trotta

















En av Tysklands största regissörer, Margarethe von Trotta, kanske mest känd för Katharina Blums förlorade heder (1975) kommer till GIFF (Göteborgs Filmfestival).
Politisk, feministisk och en del av 70-talets tyska ”Nya våg”, professor i film och med 14 filmer bakom sig. På festivalen mottar hon Honorary Dragon Award och håller den 28 jan i en Masterclass. Just precis när jag är där! Vilken tur.

Tur var också att jag dubbelkollade om det verkligen var hon som gjorde den där
kannibalfilmen jag såg för några år sedan på GIFF om den tyska kannibalen Armin Maiwes. För det var det ju inte alls. Det var Dein Herz in meinem Hirn av Rosa von Praunheim det. Känner att jag avstyrt en potentiell katastrof. Annars kanske jag bryskt avhysts från lokalerna efter att ha skrämt Margarethe med påstridiga frågor om kannibaler. Tar ett djupt andetag. Andas ut. Puh. 



lördag 5 januari 2013

Filmhistoriska panelhönor - Lady in the radiator

Åh, alla dessa outforskade kvinnokaraktärer som tvingas sitta vid sidan av filmernas handling och liksom vakta handväskorna medan huvudkaraktären kurtiserar och jazzar loss på dansbanan!Hon  som får nöja sig med att agera bi-sittare i dramat om någon annan, mer karismatisk, karaktärs liv. Till er är denna lilla serie tillägnad. Till karaktärer som skulle behöva vår kärlek och respekt. Och en och annan replik förståss. Alltså inga superhjältar eller ouppnåliga monoliter med armborst utan neurotiska, obegripliga, fullständigt ouppbyggliga men alldeles underbara och gränslösa kvinnliga bi-roller. Här kommer en stilla bön om att de skall få kliva ur kulisserna och spela huvudrollen i långfilmen om sitt eget liv. 

Lady in the radiator - Eraserhead av David Lynch 
Kära hjärtanes vilken underbart besynnerlig liten kvinna det bor i elementet. Gåtfull och bullkindad tassar hon ut på det schackrutiga scengolvet i sin egen miniatyrvaritè. En showstopper som inte ens låter sig hejdas av ett hagel av spermier. När The Lady in the radiator med sitt oändliga vemod sjunger  "In Heaven Everything`s All Right" inger hon hopp och förtröstan. Allt kommer att bli bra tillslut.

onsdag 2 januari 2013

Dubbelcensur!

Inser att jag inte kan vinna mot Storebror. Ni som blev nyfikna, tex du Jonas, kan alltid besöka Feministisk Filmfastas mer liberala Facebookgrupp. Där ligger min nyårshälsning kvar.

tisdag 1 januari 2013

Censur!

Ah, mitt nyårslöfte var tydligen för magstarkt för Blogger men skam den som ger sig. Försöker igen.