Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


söndag 25 mars 2012

Men hur gör man för att bli en medveten konsument?

Jag har fått flera frågor från läsare och bekanta som undrar hur man ska göra för att bli en mer medveten filmkonsument och var man hittar alla dessa filmer. Okej, detta är grundkursen.
Och ingen snobbig cineast i rummet himlar med ögonen nu. Och det är legala sätt att se film jag tar upp. Alla med? Då börjar vi.

Filminformation
1. Imdb.com - http://www.imdb.com/
Information om alla filmer, svenska som utländska samlas i denna databas. Det är ett utmärk sätt att ta reda på vilken skådis som var med i vilken film, vad filmen hade för orginaltitel och vilket år den kom ut. För vårt syfte så kan du här lätt söka på en regissörs namn och sedan se hela hennes filmografi.

2. Svensk Filmdatabas -  http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/
SFIs filmdatabas, har samma funktion som den ovanstående men innehåller svensk film. Det händer att vissa svenska titlar bara kommer upp här.

Hyrfilm
1. Headweb - http://www.headweb.com/sv/
Svensk bredbandsuthyrare med ett stort antal titlar. Relativt bra utbud av kvinnliga filmare.
2. Voddler - http://www.voddler.com/sv/
Mindre bredbandsuthyrare med enstaka titlar av kvinnliga filmare.
3. MUBI - http://mubi.com/
Internationell bredbandsuthyrare som specialiserat sig på kvalitetsfilm från hela världen. Detta är min livlina! Mycket finns tyvärr inte tillgängligt för oss i Norden men det finns guldkorn som hela Agnes Vardas filmkatalog, Whale Rider av Niki Caro,  Sally Potters sagolika Orlando och några av hennes kortfilmer och film av Chantal Akerman osv. Om inte annat står det välskrivna presentationer om filmarna och filmerna.
4. Internet Archive - http://www.archive.org/
Detta är ett digitalt arkiv för rörliga bilder där du kan hitta kort- och långfilmer, reklam osv. Mycket svartvitt, äldre material. Här kan man tex  se hela Viljans triumf av Leni Riefenstahl eller Hitchhiker av Ida Lupino. Helt gratis dessutom!

Sedan finns det ju flera andra svenska bredbandsuthyrare som SF anytime, Cdon.com osv men de tenderar att ha ett väldigt begränsat och likriktat utbud.

Bio
När det gäller bio så vill jag återigen lyfta fram våra kvalitetsfilmsbiografer som medvetet satsar på filmer gjorda av kvinnor. Och har en välinformerad personal som kan berätta om filmerna. Men sedan ska man inte heller glömma bort filmfestivaler, temadagar och filmklubbar som ofta visar kvinnliga filmare från andra än engelskspråkiga länder.

DVD - butiken
Uthyrningen blir ju tyvärr bara mindre och mindre vilket innebär att utbudet blir allt mer kommersiellt i butik. Topplistefilmer. Och vill man köpa film så kan man kanske hitta enstaka intressanta titlar.
Jag tänker inte ens börja prata om boxarna, där talar vi total manskoma. Det krävs tydligen en man för att leva upp till det exklusiva boxformatet.
 I Stockholm finns DVD och tidningsbutiken Papercut som har ett ganska bra utbud av importfilm. Via dem kan man även beställa om det inte finns i butik eller köpa film på deras hemsida. Men det blir dyrt ska man vara medveten om. http://www.papercutshop.se/

Biblioteket
Vissa fina bibliotek har en liten eklektisk filmuthyrning där någon ambitiös och medveten bibliotekarie satt ihop ett antal titlar. Ibland är Pianot av Jane Campion just en av deras 30 filmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar