Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 20 mars 2012

Varför håller man på nu igen?

Vad roligt att så många kunde komma hit idag. Tack DN. Jag hoppas att ni som är för första gången väljer att fortsätta läsa bloggen. För er nytillkomna publicerar jag här återigen en liten programförklaring och för er som varit med från början så hittar ni dagens inlägg om Andrea Arnold här nedanför.


Ja, varför håller man på med detta egentligen? Den genusinriktade historikern Yvonne Hirdman fick en gång frågan av Kulturnyheterna om vad hon tyckte om den ”nya” generationens feminister. Hon sa torrt att hon tyckte att de borde ägna sig åt att göra något konkret, som att skriva Wikipedia artiklar om kvinnor, istället för att fokusera så mycket på att debattera i media. Denna blogg är ett sätt att ta upp den stafettpinnen. Här försöker jag att skapa ett arkiv över bra film gjord av kvinnor och uppmana dig att bli en medveten filmkonsument. För hur kommer det sig att så många av oss som i vanliga fall är medvetna konsumenter och läser innehållsförteckningar, handlar kravmärkt, närodlat etc helt okritiskt konsumerar film utan att noggrant studera vem som är avsändare? Filmutbudet liknar inget annat kulturutbud i Sverige. Varken dans, teater eller litteratur uppvisar en sådan grotesk snedfördelning. Men var inte ett offer utan utnyttja din konsumentmakt! Ta kontroll över din filmkonsumtion, var medveten om vad det är för bilder du sanktionerar genom dina biljettköp. På så sätt kan du påverka producenter, distributörer och biografägare att producera, köpa in och visa ett varierat filmutbud som på ett rättvist sätt representerar den värld vi lever i.

14 kommentarer:

 1. Hurra för det och därför vill jag slå ett slag för Next Door Letters av Sascha Fülscher som sändes i lördags (ses nu på svt.se/kortfilm) + Girl av Fijona Jonuzi SVT2 22:45 ikväll. Så jädrans bra filmer helt enkelt:)

  SvaraRadera
 2. Hej Wanda, läste om ditt initiativ i dn idag, bra gjort! Den tråkiga filmstatistiken behöver hela tiden uppmärksammas, men tänkte lägga till en positiv siffra ang fredagens filmutbud i tv. Då sändes min film om författaren Barbro Lindgren" Äntligen Måndag" för mig är hon en fantastik kvinnlig förebild som alltid gått sin egen väg o fortfarande gör det fast hon är 75! Visserligen inge spelfilm men en dokfilm om en kvinna av en kvinna.
  hälsar Aziza Dhaouadi filmare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aziza
   Jag missade tyvärr din film om Barbro Lindgren.Den hade jag verkligen velat se. Men jag ska försöka kolla på den på Play.
   Dokumentärer är för övrigt lika mycket värda som spelfilmer på den här bloggen:)

   Radera
 3. Läste om dig i DN och blev så glad! Din blogg är precis vad jag har letat efter hur länge som helst men aldrig riktigt hittat (och heller inte haft tid och resurser för att komma på själv...). Jag tittar varje dag igenom TV-tablåerna för att hitta filmer av kvinnor, men som du själv säger så är det ibland helt omöjligt. Oftast ger jag bara upp och slötittar mig igenom någon actionfilm alternativt komedi med objektifierade kvinnor och det slutar alltid med att jag blir illa till mods. Nu ska jag läsa igenom den här bloggen istället och glädjas över att jag fick chansen att hitta den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna
   Roligt att du gillar bloggen. När jag kollade Actionkanalernas utbud så hade de överraskande nog (!) inte en enda film gjord av en kvinna. En riktigt bra sådan film om man ändå gillar action är Strange Days av Katheryn Bigelow! Det är annat en det där mausoleumet över manlighet tv4 visade häromkvällen - The Expendables...Summan är hursomhelst att man inte kan slötitta på tv längre. Sök upp en bredbanduthyrare och gör aktiva val. Det ger en bättre eftersmak:)

   Radera
 4. Överlag har jag inget som helst problem med detta, det är ju bara bra att någon tar sig tiden att kompilera data för de som är intresserade av den. Dock störde jag mig på denna kommentar:

  "Filmvärlden är extremt mansdominerad. Vi bemödar oss om att köpa Kravmärkt mat, men på bio stoppar vi i oss vad som helst. Det behövs en fasteperiod. Jag vill väcka tankar om vilka val vi gör."

  Jämförelsen du gör är ju vansinnigt skev. Alla män som gör film gör inte automatiskt film enbart FÖR andra män, precis som jag garanterar att inte alla kvinnor som gör film automatiskt gör film enbart FÖR andra kvinnor. Jag ser filmer för att MÄNNISKOR gjort dem, oavsett kön. Att du då gör en liknelse som närmast jämför män med "skräpmat" eller dåligt producerad mat, och kvinnor med "kravmärkt" eller nyttig mat, tycker jag är pinsamt småsint och ensidigt. Varken jag eller någon jag känner ser ned på kvinnliga filmskapare, och skulle gladeligen titta på filmer gjorda utav kvinnor. Vi känner inget behov av att likna dessa människor vid något annat, eller göra någon slags poäng av vilken sorts film vi tittar på.

  Igen, jag har inget problem med din blogg, ditt initiativ eller din önskan att se fler kvinnor i filmvärlden. Jag håller helt med och stöder dig hela vägen. Jag önskade bara att tonen kunna vara genuint JÄMSTÄLLD, istället för inriktad på att försöka skjuta obalansen över åt andra hållet istället. Om du behandlar män och kvinnor lika, så kanske både män och kvinnor runt omkring dig behandlar varandra lika också. Men fortsätt att separarea dem och låtsas som att män inte kan göra vad kvinnor gör (är inte andemeningen då även att kvinnor inte kan göra vad män gör?), och bristen på jämställdhet kommer bara öka och bli värre.

  Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nathaniel
   Stirra dig inte blind på metaforen. Den är tillskruvad, vilket ju fångade din uppmärksamhet. Det är tyvärr inte så enkelt att det bara är människor rätt upp och ner som gör film. Människor är ju en stor och väldigt diversifierad grupp med olika bakgrund, kön och etnicitet osv. Präglade av sina erfarenheter. Och av alla dessa människor är det framförallt män som får gör film. Bildernas makt är enorm så det är ingen liten fråga, den om vem som äger rätten att få berätta sin historia. Detta lilla experiment kommer inte att kunna förändra det, hur gärna jag än skulle vilja. Men detta är ett tankeexperiment, en utopi och en lek för att öppna upp för en dialog kring frågan. För utanför den här bloggen, i verkligheten, är det mansfilmsfestival 365 dagar om året. Jag hoppas hursomhelst verkligen att du fortsätter följa bloggen!

   Radera
  2. >Stirra dig inte blind på metaforen. Den är tillskruvad, vilket ju fångade din uppmärksamhet.

   Ja, den fångade min uppmärksamhet. Tyvärr gjorde den det på så vis att jag gick från "det här var ju ett schysst initiativ på bra grunder" till "Jaha, nähä, hon likställer män med skräpmat...", vilket är punkten när jag slutar ta resten på allvar.

   >För utanför den här bloggen, i verkligheten, är det mansfilmsfestival 365 dagar om året.

   Det är en överdrift, som återigen skulle vara värdigare om den enbart höll sig till sanningen. En av mina favoritregissörer är Sofia Coppola, och tittar man runt så hittar man kvinnor lite här och var som regisserat filmer man förmodligen antog gjorts av män (Wayne's World, Deep Impact). Att kvinnor inte SYNS när de gör film är inte alls samma sak som att de INTE GÖR film. För all del, fortsätt synliggöra kvinnor, men gör det inte genom att nedsätta män för sakens skull.

   Återigen, bara för att kvinnor KAN göra film, betyder inte att deras film är "bättre", eller att mäns film är sämre. Tyvärr antyder dina "tillskruvade" metaforer och dina överdrivna påståenden det.

   >Jag hoppas hursomhelst verkligen att du fortsätter följa bloggen!

   Nej, det kommer jag absolut inte göra. Istället kommer jag slå mitt slag för jämlikhet genom att försöka, så gott det går, att skita fullständigt i vilket kön regissören har. Jag bryr mig om filmen är bra, inte om regissören har snopp eller snippa. Deras kön säger mig ingenting om hur filmen blir, trots allt (du svarade inte på min fråga tidigare, om ditt försök att lyfta fram kvinnor innebär att män och kvinnor inte kan göra samma jobb på samma sätt), och jag ser inte på film för kvinnors eller mäns skull, jag ser på dem för MIN skull.

   Jag är 100% för jämlikhet, varesig det är män eller kvinnor som för tillfället är förfördelade. Problemet är att jag inte tror att man kan bekämpa ena könets svårigheter genom att sätta sig på det andra könet.

   Som en sidopunkt ser jag det här som ett lustigt inlägg i en tid när könlösheten är väldigt populär. Om en regissör inte är en "hon" eller "han" utan en "hen", vart lämnar det din blogg? Vem är du att tvinga på könsroller på filmskapare? Vem gör sitt bästa för genuin jämlikhet? Den som enbart ser filmer av män? Den som enbart ser filmer av kvinnor? Eller den som medvetet ser filmer utav båda, för att könet inte spelar någon roll i sammanhanget?

   Radera
 5. Fantastisk blogg! Tusen tack! Ska lätt använda mig av denna nästa gång det är dags för filmkväll! <3

  SvaraRadera
 6. Vet inte om jag rent principiellt gillar idén med din blogg (även om jag stödjer tanken om att lyfta fram duktiga kvinnliga filmare rent allmänt helhjärtat) men jag måste banna dig för att du glömt en viss person på tipslistan: Sherin - mu'fuckin - Nesherat som gjorde "kvinnor utan män"!!! Hon är ju så gee man öht kan bli

  SvaraRadera
 7. ...Shirin Neshat menade jag. Felstavning av namnet på den man hyllar förtar något av udden i ens budskap. Fail.

  Tur att du fick med Nahid Persson iaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Mjauv

   Verkligen en mycket bra film! Hon ligger faktiskt redan på listan.

   Radera