Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


fredag 23 mars 2012

Tre flugor i en smäll!

Om du vill vill komma till rätta med, inte ett utan, hela tre problem vad gäller bristen på mångfald på bio så ska du som bor i Stockholm ta dig iväg på Cinemafrica på lördag kl. 11.00, Bio Rio. Då visas
en tunisisk dokumentär av en kvinnlig regissör. Alltså en icke engelskspråkig film i ett dokumentärt format av en kvinna. Filmen heter Boxing with her och är gjord av debuterande Latifa Robbana Doghri. Så här skriver Cinemafrica själva om filmen och regissören:

Wided Younsi, vars mamma inte tyckte om att dottern boxades och kom hem sent efter träningarna. Men pappan uppmuntrade henne. Nu är hon afrikansk mästare. Houda Rahali har östasiatiskt påbrå. Så fort hon kliver in i ringen glömmer hon dagarnas ”helvete” i fabriken. Hon tycker det ”arabiskmuslimska samhället” utestänger allt som är annorlunda. För Amal Touati är Gud livet, hon ser inget hinder i att boxas med huvudduken under hjälmen. De unga kvinnorna i dokumentären Boxing With Her är en brokig skara, men de tillhör alla Tunisiens boxningslandslag. Filmen ger en nyanserad inblick i ett land som undflyr klichéerna. Visst finns de patriarkala fördomarna här, men också de entusiastiska manliga tränarna och den beundrande lille boxarkillen som kärleksfullt coachas av en kvinnlig idol.

Regissör Latifa Robbana Doghri, tunisiskfödd med universitetsstudier i konst och litteratur i Tunisien och Belgien. Hon är specialiserad på barn- och ungdomslitteratur och har skrivit flera barnböcker. Boxing with Her är hennes regidebut. Filmen gjordes utifrån en nollbudget av hennes och kollegan Salemn Trabelsis nystartade produktionsbolag. Vid premiären på filmfestivalen i Doha blev den väl mottagen.


Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar