Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 20 mars 2012

Orättvisan!

Ur Mitt i Söderort. Intervju med regissören Peter Dalle:

Enligt Peter lär det inte bli några fler filmer i Sverige, mycket pågrund av Svenska Filminstitutets jämställdehetspolicy:
- Eftersom jag har fel kön får jag inga medel från SFI och det är helt vansinnigt och konstigt att det man har mellan benen skall styra fördelningen av pengarna. Alla ska naturligtvis ha samma möjlighet men i min värld borde de bästa manusen vara dem som är aktuella.

3 kommentarer:

 1. I Dalles fall tror jag inte att det är vad han har mellan benen som är problemet, utan det han har - eller snarare inte har - mellan öronen ...

  Han tjurar även i Sydsvenskan:
  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/film/sagar-svenskt-filmstod

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte riktigt vad du klagar på, i artikeln i Sydsvenskan nämner han ju inte könsskillnader eller könsbaserade orättvisor överhuvudtaget. Han tycker bara att hans film är bättre än de som fick stöd (vilket väl ALLA filmskapare förhoppningsvis tycker).

   I artikeln i bilden måste jag hålla med fullständigt. "Positiv" könsdiskriminering är fortfarande könsdiskriminering. Huruvida en film förtjänar stöd från staten eller inte ska väl inte på något sätt ha att göra med vilket kön filmskaparen råkar vara född med? Logiken i det är ungefär lika sund som att bestämma att bara personer med namnet "Anders" eller "Anna" får bli poliser, det har ingenting med syftet att göra.

   Ge stöd till de filmskapare som förtjänar det (jag kan inte omedelbart se varför Peter Dalle skulle nekas av någon anledning), och ge fan i vilket kön de har. SE filmer som är bra, och ge fan i vilket kön personen som gjort dem har. Om vi slutar tvinga allting till att handla om kön så kanske vi har en rimlig chans att skapa genuin jämställdhet mellan könen?

   Morgan Freeman blev tillfrågad vad han hade för synpunkter på rasism i samhället, och hur vi skulle bli av med rasismen. Hans svar? "Stop talking about it!" Bara när vi glömmer att rasism överhuvudtaget existerar har vi nått punkten där rasism i sig inte längre existerar. Samma med jämlikhet och könsskillnader. Hur ska vi kunna ha jämlikhet om allt konstant handlar om vilket kön som ska få göra vad?

   Radera