Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


onsdag 21 mars 2012

Mycket snack och lite verkstad!

Anna Hofman - Uddgren
Pauline Brunius

Här ser du två av svensk films kvinnliga pionjärer. Det är Anna Hofman - Uddgren (1868 - 1947) och Pauline Brunius (1881 - 1954). Anna Hofman - Uddgren är inte bara Sveriges första kvinnliga regissör utan även god tvåa i världen efter Alice Guy. De har gjort ett antal filmer vardera men av Hofman - Uddgrens filmer finns idag endast en 35 mms kopia kvar i SFIs arkiv och det är Fadren (1912). Av Brunius filmer finns det endast en 35mms kopia kvar av Lev livet leende (1921) också den i filmarkivet. Det finns, enligt filmarkivet, förmodligen inte heller några samlare som äger någon kopia av dessa filmskapares filmer.  Ingen av dessa regissörers filmer finns utgivna på DVD.
Hur vore det om SFI tog sitt kulturpolitiska ansvar och överförde, iallafall dessa två filmer ( de enda kopiorna i världen) till DVD så att fler har möjlighet att se dem? När det handlar om jämställdhet är det alltid mycket snack och lite verkstad. Visioner och delmål. Men det måste till konkreta insatser för att komma till rätta med den manliga svenska filmkanon. Det är bra att sätta upp mål för jämställdhet men låt det inte stanna vid visioner. Gör något! Och här är ett mycket konkret förslag till er på SFI. Ge ut filmerna Fadren och Lev livet leende och skriv lite filmhistoria. Om inte ni gör det så får väl vi starta en insamling och skramla till det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar