Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


söndag 18 mars 2012

Debra Granik - Winters Bone

Winter`s Bone är en socialrealistisk modern western med den hårdaste cowboy genren någonsin skådat - 17-åriga Ree Dolly. Ree letar efter sin försvunna pappa samtidigt som hon försöker ta hand om sina småsyskon och sin sjuka mamma. Detta i USA:s absoluta bakvatten, där banjo är ett levande instrument och armén den enda karriärsmöjligheten. Här är filmen som visar att man kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Att det går att göra en gastkramande thriller och en skoningslös klasskildring samtidigt. En film om hunger, tonårsgraviditet, psykisk ohälsa, barnfattigdom, arbetslöshet och missbruk. Samtidigt en suggestiv och obehaglig spänningsfilm. I Graniks universum lurar det ett hot bakom varje vindpinat skjul. Och Ree tvingar oss att knacka på varje dörr. Nej, låt bli! Gå inte dit! Ändå gör hon det gång på gång. Utan avslöja alltför mycket, men värt att nämna, är att Ree trots filmgenrens alla konventioner inte råkar ut för något sexuellt våld. Bara en sådan liten detalj.
Och överallt den där djupa Missouriska skogen, att bemästra eller förirra sig in i. Och visst tänker man på Twin Peaks, inte minst när Laura Palmer (Sheryl Lee) dyker upp i en biroll. En blinkning?
Men framförallt - Vilken ynnest att få vara i regissören Debra Granik och manusförfattaren Anne Rosellinis värld. En värld där kvinnor är hårda som flinta; röjer runt, slåss och framförallt - aldrig backar. Som en Den sista färden (John Boorman) men med en realistisk könsrepresentation av en amerikansk delstat. Med banjo och allt. Dessutom är Jennifer Lawrence som spelar Ree lysande och inte lite lik Juliette Lewis som man ju gillar.  (och som  dessutom är med i två mycket bra filmer som jag tipsat om på sidan -  Whip it av Drew Barrymore och Strange Days av Katheryn Bigelow).

Källa: Hyrfilm

2 kommentarer:

 1. Winters Bone är en av mina absoluta favoritfilmer från de senaste åren.

  Som du säger: "En värld där kvinnor är hårda som flinta; röjer runt, slåss och framförallt - aldrig backar." Fantastiskt.

  Är helt såld på denna blogg och är i full färd med att plöja igenom dina fina texter. Jag har bara sett en bråkdel av alla filmer du tipsar om men ska se till att ändra på den saken, det är precis en sådan här sida jag efterlyst så länge.

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hej Johan
  Vad roligt att du gillar bloggen och underbara Winters Bone. Jag är också glad att Hollywood såg Jennifer Lawrence potential i den här filmen.

  SvaraRadera