Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


söndag 1 april 2012

Karl för sin DVD -box

Jag tänkte att jag skulle köpa en present till en vän. Kanske lite förutsägbart att köpa en filmbox av en kvinnlig regissör, men så enkelspårig är jag. Min DVD butik (Obs! En av de största) hade en rad boxar till försäljning. Här till höger kan du se ett urval: Fellini, Loach, Scola, Almodovar, Chabrol, Herzog, Malle, Pasolini, Kieslowski och Ki-duk. Ett litet urval av alla boxar till salu. Den enda boxen av en kvinna jag hittade, dock inte i butik, var en med Jane Campions filmer.

När jag frågade personalen om en box av en kvinnlig regissör flackade de med blicken och sa att de inte kände till någon kvinnlig regissör.  När vi sedan, utan resultat, testat de tio största menade de att det förmodligen berodde på att ingen kvinna gjort så många filmer så att det räckt till en hel box. 

Man får ju lite tourettes vid sådana tillfällen och jag kom att tänka på en dokumentär som tv-kanalen Star! sände om de största auteurerna för ett tag sedan. Det mest fantastiska i presentationen av denna svulstiga manskavalkad var att översättaren fått en släng av någon slags feministisk tourettes. Alla namn var konsekvent felstavade. De intervjuade, själv auteurer, refererade med stort allvar till filmhistoriska storheter som Di Sicka, Frico Felino, John Luck Goodar osv. Det blev ofrivilligt komiskt och översättaren drog verkligen, förmodligen av misstag, ner byxorna på hela filmens högtravande och devota hyllning av den manliga filmkanon.

Och som den anala person jag är kunde jag föressten inte låta bli att "curera" deras övriga hyllor innan jag lämnade butiken.

5 kommentarer:

 1. Nä, det är till att ge sig utanför landets gränser om det ska vara något. Eller gå till Papercut på krukmakargatan i Stockholm (finns även på nätet).

  http://www.criterion.com/boxsets/691-eclipse-series-19-chantal-akerman-in-the-seventies?q=autocomplete

  http://www.criterion.com/boxsets/8-4-by-agnes-varda

  http://www.criterion.com/boxsets/75-eclipse-series-11-larisa-shepitko?q=autocomplete


  http://filmjournal.net/kinoblog/2009/01/31/agnieszka-holland-dvd-box/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hynek. Mycket matnyttig information. Lägger upp det som ett inlägg så att din kommentar syns bättre.

   Radera
 2. Bra tips! Men det är otroligt att det ska behöva bli ett stort projekt av att hitta något som borde finnas överallt

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, eller hur Ida. Lärdomen av detta projekt är att det finns en massa filmer därute att se men att det krävs en rejäl arbetsinsats för att få tag på dem.

   Radera
 3. Du har kommit med mycket bra tips i alla fall. Jag älskar kortfilmerna! Särskilt Alice Guy-Blanches filmer är ju fantastiska

  SvaraRadera