Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


söndag 1 april 2012

SVT - ytterligare en manskanal?

Igår gick vi in i april månad vilket är något av SVT: s officiella mansmånad när det gäller långfilm. Jag har här nedanför listat samtliga filmer och regissörer, sammanlagt 28 stycken, som visas på kanalen i april månad. För tydligheten har jag markerat de filmer som är gjorda av kvinnliga regissörer i rött.

Dumbom/Nils Poppe, Tärningen är kastad/Rolf Husberg, Rescue dawn/Werner Herzog,
Me, myself & Kubrick/Brian W. Cook, Kristi sista frestelse/Martin Scorsese, Unga kvinnor/ Gillian Armstrong, Snabba cash/Daniel Espinosa, Människor emellan/Lawrence Kasdan, Frost/Nixon/Ron Howard, Utflykt i det okända/Peter Weir, Kogänget/Will Finn och John Sanford, Flickan som lekte med elden/Daniel Alfredson, Elvira Madigan/Bo Widerberg, Mannen som visste för lite/Jon Amiel, Greven av Monte Cristo /Kevin Reynolds, London river/Rachid Bouchareb, Farsan/Josef Fares, I huvudet på John Malkovich/Spike Jonze, Direktören för det hele/Lars von Trier, Lågor i dunklet/Hasse Ekman, American gangster/Ridley Scott, Trångt i kistan/Frank Oz, Jindabyne/Ray Lawrence, Duplicity/Tony Gilroy, Kramer mot Kramer/Robert Benton, Brustna omfamningar/ Pedro Almodóvar, Sommaren med Monika/Ingmar Bergman, Existenz/David Cronenberg


SVT avslutade också precis sin satsning på rumänsk film. Då visades 5 filmer av det som kommit att kallas den rumänska nya vågen. Jag saknade här en långfilm av en kvinna, den fina Ryna av Ruxandra Zenide. 


Att tv-utbudet är uselt när det kommer till filmer gjorda av kvinnor har jag redan tagit upp vid flera tillfällen. De kommersiella kanalerna har jag inga förväntningar på. Men hur kommer det sig att SVT:s uttalade mångfaldspolicy inte gäller när det kommer till långfilmsutbudet? 


3 kommentarer:

 1. Det är ju helt otroligt. Pinsamt!

  SvaraRadera
 2. Det är pinsamt hur ni gör skillnad på folk utifrån kön. Filmen blir varken bättre eller sämre bara för att den är gjord av en kvinna och det samma gäller filmer gjorda av män. Det är väl inte så att SVT väljer bort filmer gjorda av kvinnor bara för att de är kvinnor, snarare tvärtom.

  SvaraRadera
 3. Hej Sam
  Jag har aldrig påstått att kvinnor gör bättre filmer än män eller att kön styr lämpligheten att göra sådan. Men det är en viktig demokratifråga. Om vem som får synas och göra sin röst hörd. Forskning visar faktiskt att kvinnliga regissörer i större utsträckning än män väljer kvinnliga karaktärer i sina filmer.

  SvaraRadera