Månader av avhållsamhet

Detta är ett cineastiskt experiment. Ett sätt att undersöka vad som händer om man avstår ifrån att se filmer gjorda av män. Tveksam inför bilden av en mansdominerad filmbransch? Då inbjuder jag dig att här följa mina försök till cineastisk asketism.


tisdag 3 april 2012

Where the action is

Jag har försökt att vara så bred i mitt urval av film som möjligt på bloggen men det har kanske lutat lite åt det smalare utbudet. Det vill jag naturligtvis i mångfaldens namn kompensera genom att nämna några breda kommersiella filmer med en massa spektakulära explosioner. Filmer med meteoriter ur omloppsbanor, testosteronstinna minröjare och avancerade svenska GPS-styrda raketvapen. Ni vet filmer som kostar en massa pengar att göra vilket gör att få kvinnor får vara med och leka. Men det finns några undantag.

Genres okrönta drottning är naturligtvis Katheryn Bigelow. Hon blev historisk då hon som första kvinna någonsin 2010 mottog Oscarsstatyetten för bästa regi för sin film Hurtlocker. Hon har sedan allra första början arbetat med de största Hollywoodstjärnorna och i de bredaste genrerna. Hennes filmografi innehåller i kronologisk ordning: motorcykelknuttar, vampyrer, poliser, surfare, cyberpunkare (minns ni dem?), yxmördare, ubåtskaptener och minröjare.

Min absoluta favoritfilm av Bigelow är fortfarande Strange Days (1995).
Det är en slags framtidsdystopi som utspelar sig på nyårsafton vid milleniumskiftet. En science fiction med Ralph Fiennes, Angela Bassett och Juliette Lewis i rollerna. Ni vet hur framtidsvisioner ofta utspelar sig i en, för upphovsmakaren, väldigt avlägsen tid. Men när man sedan passerat det datumet riskerar allt att snabbt kännas väldigt daterat. Lite så är det ju här och kanske särskilt på grund av den onödigt stora fokuseringen på den då så fräscha MiniDisctekniken. Men annars tycker jag att de urbana miljöerna fortfarande är väldigt suggestiva. Och Angela Basset! Hennes actionhjältekaraktär  "Mace" skulle sparka cyborgen Terminators rumpa vilken dag som helst. Bigelow arbetar för övrigt just nu med en film om jakten på Usama bin Laden.

En annan väldigt framgångsrik actionregissör är Mimi Leder. Hon har gjort filmer som Fredsmäklaren (1997) med George Clooney, Nicole Kidman och stulna ryska kärnvapen. Men framförallt är hon kvinnan bakom den fantastiska kometkrossarjordenfilmen Deep Impact (1998).

Karyn Kusama knockade många med sin fantastiska boxningsfilm Girlfight (2000). Det är för övrigt ytterligare en film för tonårsföräldrar som vill se starka kvinnliga karaktär med sina barn. Mycket bra film. Hon har sedan dess gått vidare till att göra science fiction Aeon Flux (2005) och skräck Jennifer's Body (2009). 

En annan filmskapare med smak för agenter och explosioner är Kathrine Windfel. Hon har framförallt gjort en rad tv-serier som till exempel Kronvittnet men har nu även gort långfilm och hennes Hamilton - I nationens intresse går just nu på bio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar